Το Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας «Η ΑΡΤΕΜΙΣ» με την αριθ.5/11-05-2023 συνεδρίαση ομόφωνα αποφάσισε, όσον αφορά τη ρύθμιση του κυνηγίου 2023-24, τα παρακάτω:

Το κυνήγι των θηραμάτων σε γενικό επίπεδο, καλό θα είναι να παραμείνει ως έχει και εάν είναι δυνατόν να υπάρξει ενιαία έναρξη του κυνηγίου λαγού και πέρδικας (15 Σεπτεμβρίου). Όσον αφορά το κυνήγι του αγριόχοιρου το Δ.Σ προτείνει λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού που έχει ως αποτέλεσμα καταστροφές στις καλλιέργειες να επεκταθεί η κυνηγετική περίοδος έως τέλους Φεβρουαρίου, να αυξηθούν οι εβδομαδιαίες ημέρες θήρας κυνηγίου και ο αριθμός κάρπωσης των θηρευμένων να συνεχίσει να είναι απεριόριστος. Επίσης προτείνουμε όσον αφορά το κυνήγι του παραπάνω θηράματος να γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση μονόβολων και όχι σφαιριδίων τόσο για τη σωστή διαχείριση του θηράματος (αποφυγή τραυματισμών) όσο και για την ασφάλεια των κυνηγών.

Για τους ίδιους λόγους και έπειτα από συζητήσεις με κατοίκους και κυνηγούς προτείνεται να επιτραπεί το κυνήγι ζαρκαδιού μια (1) φορά την εβδομάδα. Ακόμη έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου υπάρχει ανησυχητική αύξηση του πληθυσμού του μυοκάστορα. Πρόκειται για ξενικό είδος που δημιουργεί τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες και επιπροσθέτως η ανεξέλεγκτη εξάπλωση και αύξηση του πληθυσμού του θα δημιουργήσει πρόβλημα στους ενδημικούς πληθυσμούς της άγριας πανίδας στην περιοχή. Ελπίζουμε με την αναφορά μας στο πρόβλημα να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς και να ενεργήσουν κατάλληλα έτσι ώστε να περιοριστεί ο πληθυσμός του συγκεκριμένου είδους. Η θήρα είναι αναγνωρισμένη ως εργαλείο διαχείρισης των θηραματικών πληθυσμών συνεπώς θα μπορούσε το συγκεκριμένο είδος να ενταχθεί στην ετήσια ρυθμιστική ως θηρεύσιμο είδος για να μπορούμε να ελέγξουμε την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του.

Όσον αφορά τη θήρα στον Αμβρακικό προτείνουμε να παραταθεί και μετά την 20/09/2023 η υπ’ αριθμ 94090/3093/16-09-2022 Υ.Α (ΦΕΚ 4900/Β/16-09-2022) η συνέχιση της άσκησης θήρας στις ζώνες που προβλέπει η υπ’αριθμ. 135500/2541/1-9-2013 Υ.Α(ΦΕΚ 2293/Β/13-9-2013) Υ.Α, για τουλάχιστον πέντε (5) έτη, στις οποίες θα πρέπει να προστεθεί μια ζώνη νοτιοδυτικά του οικισμού της Βίγλας, όπως προτείνεται και οριοθετείται στο υπ. αριθμ. 796/19-9-2016 έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Σχετικά με τα καταφύγια:
Προτείνουμε τροποποιήσεις στα καταφύγια Ελάτης, Ανατ. Τζουμέρκων - Βουργαρελίου, Κλειδί - Σκουληκαριάς, Ανεμορράχης - Διστράτου και Θεοδωριάνων. Συγκεκριμένα:

Α) Καταφύγιο Ελάτης: Πρώτον να μεταφερθούν τα όρια στο δρόμο (και όχι στο ρέμα που βρίσκονται τώρα) στην Αγ. Παρασκευή.

Και δεύτερον την τροποποίηση των ορίων στη θέση «Παλιομύλια» και συγκεκριμένα την μεταφορά των ορίων από το ρέμα στο δρόμο.

Β) Καταφύγιο Ανατ. Τζουμέρκων και Βουργαρελίου: Να αρθεί η απαγόρευση του καταφυγίου Ανατ. Τζουμέρκων και Βουργαρελίου και αντί αυτού προτείνουμε 3/ετή απαγόρευση περίπου ίδιας έκτασης την οποία οριοθετούμε, ως εξής:

Αρχίζει από το Βρυζοκάλαμο, σημείο υδροληψίας του Δήμου Αθαμανίας, όπως άρχιζε και το προηγούμενο, συνεχίζει δυτικά και νότια ακολουθώντας το ρέμα Βρυζοκαλάμου, παρακάμπτοντας τη θέση «Καλογερότρυπες» φτάνουμε στον αγροτικό δρόμο Λυκένι (Καλύβες Πλούμπη), συνεχίζοντας το δρόμο ανατολικά και βόρεια φτάνουμε στη θέση Ξηρολίβαδο ακολουθώντας το δρόμο που πάει για Αθαμάνιο φτάνουμε στη θέση «Σπάθες» εκεί συναντάμε το δρόμο Άρτας - Θεοδωριάνων ακολουθώντας το δρόμο αυτό βόρεια φτάνουμε στη θέση «Σταυρός» και κατεβαίνοντας προς τα Θεοδώριανα μετά από 100 μέτρα συναντάμε τον αγροτικό δρόμο που ακολουθώντας τον αριστερά και βόρεια φτάνουμε στη θέση «Βρυζοκάλαμο», προχωράμε τον αγροτικό δρόμο προς Αυτί Θεοδωριάνων μέχρι τη θέση Άσπρη Γκούρα ακολουθώντας με ανατολική κατεύθυνση το ρέμα φτάνουμε στο σημείο όπου ενώνεται ο χείμαρρος με το ρέμα Γκούρα Θεοδωριάνων. Ακολουθώντας το ρέμα με κατεύθυνση Βόρεια φτάνει στη θέση «Χούνι». Από εκεί με κατεύθυνση Νοτιοδυτική αφού διασχίσει το ύψωμα Τούρλα (ΥΣ 1938), Αυχένας Αυτί (ΥΣ1750), ύψωμα Μουσταφάς (ΥΣ 1890), Ύψωμα Κομμένο (ΥΣ 2241) καταλήγει στο ΥΣ 2260, από εκεί με κατεύθυνση Νότια αφού διασχίσει τις κορυφές Αγκάθι ΥΣ 2392, Πυραμίδα ΥΣ 2393. Από εκεί με κατεύθυνση Ανατολική ακολουθώντας την χειμαρική κοίτη του ρέματος Άσπρη Γκούρα φτάνει στη θέση όπου το ρέμα άσπρη Γκούρα ενώνεται με το δασικό δρόμο Θεοδωριάνων – Μελισσουργών όπου και άρχισε.

Γ) Καταφύγιο Κλειδί – Σκουληκαριάς (Τσούμενο):

Προτείνουμε την πλήρη κατάργησή του.

Δ) Καταφύγιο Ανεμορράχης-Διστράτου:

Προτείνουμε την πλήρη κατάργηση και αντικατάστασή του στην περιοχή Σκούπας - Πλαταννούσας καθώς σε αυτές τις περιοχές δεν υπήρξε ποτέ καταφύγιο. Για τα συγκεκριμένα όρια θα συζητήσουμε αναλυτικότερα όταν θα είστε θετικοί ως προς το αίτημά μας.

Ακόμη για την εξυπηρέτηση των κυνηγών σε κάποιες περιπτώσεις τα όρια επιβάλλεται να είναι πιο ευδιάκριτα για αποφυγή λαθών από τους κυνηγούς και καλύτερο έλεγχο των κυνηγόσκυλων.

Τέλος, ανεξαρτήτως αποτελέσματος οριστικοποίησης επί των προτάσεών μας για τις τροποποιήσεις των καταφυγίων που αναφέραμε παραπάνω προτείνουμε στα καταφύγια Ροβέλιστας, Ανεμορράχης και Μαρκινιάδας να ανασταλεί η απαγόρευση της θήρας του αγριόχοιρου για 3 έτη ώστε να μειωθεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού που έχει δημιουργηθεί.


Ο Πρόεδρος: Μπέλλος Κων/νος

Ο Γεν. Γραμματέας: Τρομπούκης Χαρ/μπος