Στις 07-05-2023 πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας "Η Άρτεμις", όπου μεταξύ των θεμάτων ημερήσιας διάταξης ήταν και ο Ν.4830/2023 για την υποχρεωτική στείρωση των κυνηγετικών σκύλων ή την αποστολή δείγματος DNA με ευθύνη του κάθε ιδιοκτήτη.

Όπως είναι γνωστό, μία μέρα πριν το ''κλείσιμο'' της Βουλής η Κυβέρνηση επεφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη για όλη την Κυνηγετική Οικογένεια και παρά τις σχετικές υποσχέσεις, όχι μόνο ΔΕΝ εξαίρεσε τα κυνηγετικά σκυλιά από τα ζώα συντροφιάς, αλλά πήρε πίσω και την τροπολογία που είχε καταθέσει για παράταση λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και των λοιπών υπομητρώων του νομοσχεδίου ''ΆΡΓΟΣ'', καθιστώντας ΆΜΕΣΗ την εφαρμογή του νόμου.

Σύμφωνα με άρθρο 7 του Ν. 2572/2023, που ψηφίστηκε στις 20 Απριλίου, καθίστανται υποχρεωτικές -από 01.04.2023- οι στειρώσεις των κυνηγετικών σκύλων ή αποστολή δείγματος DNA με κόστος που θα ξεπερνά τα 150 ευρώ για κάθε σκύλο. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν στειρώσει τα σκυλιά του ή δεν μεριμνήσει για την αποστολή δείγματος DNA, το πρόστιμο που θα επιβάλλεται για ''Παράλειψη στείρωσης σκύλου ή γάτας ή αποστολής δείγματος γενετικού υλικού τους στο ΕΕΓΥΖΣ'' είναι 1.000 ευρώ, ενώ επιπλέον προβλέπεται και αφαίρεση της άδειας κυνηγίου για 2 χρόνια!

Η Κυβέρνηση, με την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι ΕΧΘΡΟΣ του κυνηγίου και βρίσκεται απέναντι από την Κυνηγετική Οικογένεια. Οι όποιες υποσχέσεις του κ. Αμυρά στην ΚΣΕ και τις Ομοσπονδίες δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ‘’στάχτη στα μάτια’’, προκειμένου να αποπροσανατολίσει όλους τους κυνηγούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο ο κ. Πέτσας στα τέλη Ιανουαρίου 2023 όσο και ο κ. Αμυράς μόλις προ μερικών εβδομάδων, ως επίσημοι προσκεκλημένοι σε εκδηλώσεις της Ε΄ ΚΟΗ στα Γιάννενα, καθησύχαζαν τους ηπειρώτες κυνηγούς.

Η αδιαφορία της Κυβέρνησης για τις τεκμηριωμένες αντιδράσεις των επιστημονικών φορέων σχετικά με τα αρνητικά αποτελέσματα της στείρωσης κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου, όπου το 82% τάχθηκε κατά των διατάξεων, είναι και ο απόλυτος εμπαιγμός των κυνηγών, αποδεικνύοντας της εχθρότητα και το αντικυνηγετικό μένος των Κυβερνώντων…

Όμως η ουσία αυτού του νομοθετήματος είναι πολύ πιο βαθιά και σημαντική, καθώς αποδεικνύεται ότι αποτελεί μέρος ενός συντονισμένου σχεδίου να μειωθούν οι Έλληνες κυνηγοί, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις απέναντι στα σχέδια της Κυβέρνησης για το ξεπούλημα της ελληνικής υπαίθρου. Είναι γνωστό ότι οι κυνηγοί θέλουν και αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, της ελληνικής πανίδας και χλωρίδας. Το ελεύθερο περιβάλλον, όμως, τα ανέγγιχτα βουνά της ελληνικής υπαίθρου, αποτελούν ‘’φιλέτο’’ στα σχέδια της Κυβέρνησης για την εκποίησή τους… Οι μελέτες NATURA αποδεικνύουν περίτρανα αυτά τα σχέδια.. Δεν είναι μόνο οι κυνηγοί και το κυνήγι στο στόχαστρο της Κυβέρνησης… Είναι συνολικά η ελληνική ύπαιθρος, τα βουνά και τα δάση, που σκοπίμως εγκαταλείπονται, ώστε να δοθούν σε μεγάλα επιχειρηματικά funds για εξορύξεις, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά πάρκα και εν γένει άναρχο ‘’βιασμό’’ της ελληνικής υπαίθρου…

Με το Ν. 2572/2023 και την άμεση εφαρμογή των διατάξεων για την υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς οι μάσκες έπεσαν και η Κυβέρνηση έδειξε το πραγματικό της προσωπείο, που είναι πλήρως αντικυνηγετικό. Κατέστη φανερό και στον πλέον δύσπιστο ότι η παρούσα Κυβέρνηση είναι εχθρός της Κυνηγετικής Οικογένειας, θεωρώντας και αντιμετωπίζοντας όλους εμάς ως πολίτες β’ κατηγορίας. Ας μην ξεχνάμε την πραξικοπηματική και αυθαίρετη απαγόρευση κυνηγίου και ψαρέματος την περίοδο του COVID-19.

Ως Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας καταδικάζουμε απερίφραστα τον εμπαιγμό και τις ψεύτικες υποσχέσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης. Καταδικάζουμε εντόνως τις συμπεριφορές που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Καλούμε όλα τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας να συσπειρωθούμε ενάντια στον επαίσχυντο νόμο για την υποχρεωτική στείρωση των σκύλων μας και να αγωνιστούμε για την προστασία του ελεύθερου κυνηγίου και την προστασία της ελληνικής υπαίθρου…