Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και χαίρεστε ιδιαίτερα γι’αυτό αφού ο καιρός ανοίγει, φροντίστε όμως το ίδιο χαρούμενος να είναι και ο σκύλος σας. Οι κίνδυνοι καραδοκούν κι αν δεν δώσετε την απαιτούμενη προσοχή θα έρθετε αντιμέτωποι με δυσάρεστες συνέπειες!

Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν τα ενοχλητικά ζωύφια που κάνουν τη ζωή των πιστών μας φίλων δύσκολη, αρχίζουν να εμφανίζονται καθώς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Τσιμπούρια, σκνίπες, ψύλλοι και κουνούπια αυξάνονται ραγδαία κάτι που πρέπει να μας κάνει να λάβουμε τα μέτρα μας. Είναι πολύ σημαντικό να τοποθετήσουμε στο σκύλο μας την ειδική επιδερμική αμπούλα και να του φορέσουμε το αντιπαρασιτικό λουρί για να μην ταλαιπωρείται από την έντονη φαγούρα, κυρίως όμως για να αποφευχθούν σοβαρότερα προβλήματα αφού όλοι αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες στους σκύλους. Πιο συγκεκριμένα:

-Τα τσιμπούρια ή αλλιώς κρότωνες μεταδίδουν δύο πολύ επικίνδυνες ασθένειες, την ερλιχίωση και την πιροπλάσμωση. Πρόκειται για ασθένειες του αίματος οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως είναι θανατηφόρες.

-Οι ψύλλοι που πολλαπλασιάζονται σε απίστευτους ρυθμούς ευθύνονται για την αλλεργική εκ ψυλλιάσεως δερματίτιδα με το ζώο να υποφέρει πολύ.

-Οι σκνίπες που ζουν σε περιοχές με υψόμετρο και πετρώματα ευθύνονται για μια πάρα πολύ σοβαρή ασθένεια, τη λεϊσμανίαση (καλά-αζάρ). Μία ασθένεια που οφείλεται στο αιμοπαράσιτο Leismania Donovani, που μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένης θηλυκής σκνίπας, που αναζητεί το αίμα καθώς της είναι απαραίτητο για την ωοτοκία της. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες σκυλιά στην Ελλάδα έχουν πεθάνει από λεϊσμανίαση. Εκτός από το εμβόλιο του καλα-αζάρ, υπάρχουν επίσης και άλλα προληπτικά μέτρα όπως τα αντιπαρασιτικά κολάρα, οι αμπούλες και τα απωθητικά σπρέϊ κατά του καλα-αζάρ.

-Τα κοινά κουνούπια ευθύνονται για μια πολύ σοβαρή και θανατηφόρο ασθένεια του σκύλου, τη διροφιλαρίωση ή αλλιώς Heart Worms. Η συγκεκριμένη ασθένεια μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού κυρίως σε κυνηγόσκυλα και σκυλιά που κινούνται σε περιοχές με έλη και με βάλτους.

Με βάση όλα τα παραπάνω και προκειμένου να μη βρεθείτε αντιμέτωποι με μια απρόσμενη και δυσάρεστη κατάσταση από τη μια στιγμή στην άλλη, όπως προείπαμε φροντίστε εγκαίρως να προστατεύσετε το σκύλο σας χρησιμοποιώντας αντιπαρασιτικά φάρμακα όπως περιλαίμια, σπρέι και επιδερμικές αμπούλες. Το ίδιο προσεκτικοί θα πρέπει όμως να ήσαστε και σε έντομα όπως είναι οι σφίγγες και οι μέλισσες, αφού τα τσιμπήματα τους μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στον αγαπημένο σας φίλο. Ενημερωθείτε από τον κτηνίατρο σας για το πώς θα αντιμετωπίσετε εγκαίρως μία ανάλογη κατάσταση, χωρίς να χάσετε πολύτιμο χρόνο την τελευταία στιγμή.

Κι αν ακόμα θεωρείτε πως είναι νωρίς να μιλάμε για αυξημένες θερμοκρασίες, να γνωρίζετε πως τα σκυλιά αντιλαμβάνονται ακόμα και τη μικρή άνοδο πολύ πιο διαφορετικά από τους ανθρώπους. Κι αυτό γιατί ενώ οι άνθρωποι έχουν περίπου 3 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες στο σώμα τους, οι σκύλοι έχουν εξαιρετικά ελάχιστους, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν εύκολα τις υψηλές θερμοκρασίες αφού ζεσταίνονται πολύ εύκολα. Προσοχή λοιπόν, ακόμα κι εσείς που ξεκινάτε νωρίς τα μπάνια στη θάλασσα ή πάτε έστω για μία βόλτα στην παραλία, μην αφήσετε το σκυλί σας εκτεθειμένο πολύ ώρα στον ήλιο. Το ότι βρίσκεται δίπλα στο νερό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, υποφέρει το ίδιο από την ηλιακή ακτινοβολία. Και το πιο σημαντικό, μην τον αφήνετε ποτέ μέσα στο αμάξι! Μερικά λεπτά και μόνο μπορεί να είναι μοιραία για τη ζωή του!

Πηγή : katoikidio.gr