Ξεκινά ο εναέριος εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων για τον ιό της λύσσας με τη ρίψη δολωμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο συγκεκριμένος ιός έκανε εδώ και λίγα χρόνια την επανεμφάνισή του στην Ευρώπη, οπότε από το 2012 εφαρμόζεται πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων, οι οποίες αποτελούν το είδος-δεξαμενή του ιού στην άγρια φύση. Μπορεί ο σκύλος να θεωρείται το βασικό είδος που μπορεί να μεταφέρει τον ιό στον άνθρωπο, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της έξαρσης κρουσμάτων λύσσας στην Ελλάδα των τελευταίων ετών, οι περισσότερες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αφορούσαν τις αλεπούδες.

Το συγκεκριμένο είδος στο οποίο η νόσος έχει πλέον εγκατασταθεί, λόγω των συνηθειών του (ζει παντού, προσεγγίζει αστικές περιοχές και τρώει αποφάγια και απορρίμματα), αποτελεί ταυτόχρονα το θύμα, αλλά και τη δεξαμενή της νόσου.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εναέριων εμβολιασμών, που εφαρμόζεται για έβδομη φορά στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι αποτελεσματικό δεδομένου ότι το τελευταίο κρούσμα λύσσας στη χώρα μας καταγράφηκε σε μία αλεπού, τον Μάιο του 2014, στην Πέλλα. Πάντως, από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 48 κρούσματα λύσσας σε ζώα στην Ελλάδα.

Ειδικά αεροσκάφη

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με τη ρίψη δολωμάτων-εμβολίων από αέρος με ειδικά αεροσκάφη σε πολλές περιοχές όπου υπάρχουν αλεπούδες. Τα εμβόλια-δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό της λύσσας ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης. Σκοπός της επιχείρησης είναι η ανοσοποίηση του πληθυσμού των κόκκινων αλεπούδων ώστε να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της λύσσας στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη.

Οι ρίψεις εμβολίων θα πραγματοποιηθούν σε 24 περιφερειακές ενότητες (Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Άρτας, Ροδόπης, Ξάνθης, Εβρου, Καβάλας, Δράμας, Ευρυτανίας, Πρεβέζης και Αιτωλοακαρνανίας) και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως και το τέλος Νοεμβρίου.

Τα δολώματα περιέχουν τον ιό και άρα απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με αυτά. Σε περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο εντός του εμβολίου, θα πρέπει άμεσα να αναζητείται ιατρική βοήθεια.

Όσον αφορά στη μετάδοση της νόσου σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ σε αστικό περιβάλλον, ο κύριος φορέας της λύσσας είναι ο σκύλος. Σπανιότατα μπορεί να μεταδοθεί και από τη γάτα. Στην ύπαιθρο, όμως, κίνδυνο για μετάδοση λύσσας αποτελεί η επαφή με άγρια ζώα που έχουν μολυνθεί με λύσσα, όπως είναι οι αλεπούδες και τα τσακάλια. Αν και εξαιρετικά σπάνια, είναι δυνατόν να προσβληθούν από λύσσα κτηνοτροφικά ζώα, όπως είναι τα βοοειδή, και να μολύνουν τους ανθρώπους.

Πηγή: www.dasarxeio.com