Η πάπια πορτοκάλι μαγειρεμένη στο φούρνο είναι ένα από τα πιο κλασικά εδέσματα της γαλλικής κουζίνας. Είναι πεντανόστιμη και παρασκευάζεται ευκολότατα.

Υλικά για 4-6 άτομα
1 ολόκληρη πάπια βάρους 1 ½ κιλού
1 λίτρο λευκό κρασί
2 ολόκληρα πορτοκάλια καλά πλυμένα
1 νεροπότηρο φρέσκο χυμό πορτοκάλι
4 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο
1 σφηνάκι λικέρ
2 κουταλιές της σούπας καφέ ζάχαρη,αλάτι, πιπέρι.

Βήματα
Από βραδύς πλένετε και καθαρίζετε καλά τη πάπια από τυχόν πούπουλα. Την πλένετε καλά και στο εσωτερικό της. Τη βάζετε μέσα σε μια λεκάνη και τη μαρινάρετε όλη τη νύκτα μαζί με το λευκό κρασί.

Την άλλη μέρα το πρωί τη βγάζετε και την σκουπίζετε και την βάζετε σε ένα μπολ.
Διαλύετε τη καφέ ζάχαρη στο χυμό πορτοκαλιού, ρίχνετε μέσα και το λικέρ, ανακατεύετε για να λειώσει η ζάχαρη και περιχύνετε με τα υλικά την πάπια για 2-3 ώρες γυρίζοντάς τη συχνά για να πάει η μαρινάδα παντού μέσα και έξω.
Βγάζετε τη πάπια την ακουμπάτε σε ένα ταψί χωρίς να τη σκουπίσετε, την αλατοπιπερώνετε ελαφρά μέσα και έξω, λειώνετε το βούτυρο και την αλείφετε καλά. Κόβετε τα πορτοκάλια σε λεπτές φέτες και σκεπάζετε τη πάπια με τις φέτες.
Ψήνετε στο φούρνο την πάπια για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά και μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.
Τη σερβίρετε σε πιατέλα τοποθετώντας τις φέτες πορτοκάλι τριγύρω.

Σημείωση. Το πολύ κρέας της πάπιας είναι στο στήθος της. Κόφτε τα μπουτάκια και το στήθος σε φετούλες και γαρνίρετέ το με κρεμμυδάκια σοτέ μαζί με ένα βουτυράτο πουρέ πατάτας ή με ένα χιονάτο βουτυράτο ρύζι.