Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος  εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας (19/11/2016) για το φθινόπωρο 2016 με ρίψεις από αέρος εμβολιακών δολωμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) που ορίσθηκαν προς εφαρμογή του προγράμματος (Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: Υ.Α. - ΑΔΑ 7Η704653ΠΓ-ΩΝΠ/13.10.2016) σειρά έχει  η αξιολόγηση του προγράμματος και ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού

και της επιτυχούς ανοσοποίησης των ζώων-στόχων που πραγματοποιείται ένα μήνα μετά το πέρας των εμβολιασμών (19/12/2016) και για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών «ενεργητική επιτήρηση», η οποία βασίζεται στη θανάτωση και εργαστηριακή εξέταση ενός ικανού αριθμού κόκκινων αλεπούδων.

Κατά τη διάρκεια αποκλειστικά της κυνηγετικής περιόδου, παράλληλα με τις εξόδους των συνεργείων δίωξης και προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός δειγμάτων μπορούν και οι κυνηγοί ή οι φύλακες θήρας, με άδεια θήρας σε ισχύ, να προσκομίζουν κάποια επιπλέον δείγματα θανατωμένων αλεπούδων (μόνον από υγιή πληθυσμό ζώων) στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές, διενεργώντας εξόδους χωρίς τη συνοδεία των λοιπών μελών των συνεργείων δίωξης στις Π.Ε. Εφαρμογής του Προγράμματος αφού προηγουμένως ενημερωθούν από τους αρμόδιους κτηνιάτρους για τον συλλεγόμενο αριθμό ζώων, έτσι ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση αυτού σε κάθε Π.Ε. Εφαρμογής του Προγράμματος και την τοποθεσία από την οποία πρέπει αυτά να λαμβάνονται ώστε να έχουμε 2 (δύο) δείγματα ανά 100 (εκατό) τετρ. χλμ. δασικής έκτασης.

Όταν οι κυνηγοί θα προσκομίσουν το δείγμα θα πρέπει να συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο  (Έντυπο αποστολής δειγμάτων από κυνηγούς για το πρόγραμμα Ενεργητικής Επιτήρησης της Λύσσας- Παράρτημα II), το αίτημα αποζημίωσης (πληρωμής) για προσκόμιση θανατωμένων αλεπούδων στα πλαίσια της ενεργητικής επιτήρησης της Λύσσας (Παράρτημα Β2)  τα οποία μπορούν να προμηθευτούν και από τα κτηνιατρεία καθώς και την άδεια θήρας (σε ισχύ) προκειμένου να πάρουν το αντίστοιχο αντίτιμο των 30 €.

Για περισσότερες πληροφορίες θα επικοινωνείτε με τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες  στο ΤΗΛ: 2681364447 για να επιβεβαιώνεται ο αριθμός των υπολειπόμενων δειγμάτων – ζώων έτσι ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση αυτού σε κάθε Π.Ε. Εφαρμογής του Προγράμματος και να προμηθεύεστε από εκεί τα απαραίτητα υλικά συσκευασίας για τα ζώα που θανατώνονται (γάντια, μάσκες, σακούλες, κτλ) καθώς και να λαμβάνετε σχετική ενημέρωση για τον τρόπο συλλογής των δειγμάτων – ζώων.