Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία από την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, οι απελευθερώσεις δεκάδων ζευγαριών ορεινής πέρδικας, που αναπαράγονται στο εκτροφείο της ορεινής πέρδικας της Ομοσπονδίας, στα Πράμαντα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

Οι απελευθερώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, σε περιοχές, που υποδείχθηκαν από τους επιστημονικούς συνεργάτες της Ομοσπονδίας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες

Πρόκειται για περιοχές στις οποίες υπήρχαν πληθυσμοί ορεινής πέρδικας, για διάφορους λόγους όμως στην πορεία των ετών είτε μειώθηκαν είτε εξαφανίστηκαν.

Με τις απελευθερώσεις ορεινής πέρδικας στις περιοχές αυτές, γίνεται μία σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια, ώστε να ενισχυθούν οι πληθυσμοί του είδους και με τη διαδικασία της φυσικής αναπαραγωγής, να επανεμφανιστούν με μόνιμα χαρακτηριστικά σε αυτές τις περιοχές.

Η διαδικασία των απελευθερώσεων πραγματοποιήθηκε παρουσία υπαλλήλων των Δασικών Υπηρεσιών και τηρήθηκε απόλυτα το πρωτόκολλο που προβλέπεται, για τις απελευθερώσεις πτηνών της άγριας πανίδας στο φυσικό περιβάλλον.

Τα πουλιά που απελευθερώθηκαν στο φυσικό περιβάλλον είναι γενετικά πιστοποιημένα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με το οποίο υπάρχει σταθερή συνεργασία, ενώ είναι σε ηλικία κατάλληλη (90-100 ημερών), ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν στο φυσικό περιβάλλον.

Πριν την απελευθέρωσή τους, βρέθηκαν σε κατάλληλα διαμορφωμένους κλωβούς προσαρμογής, ώστε να είναι κατά το δυνατόν έτοιμα να επιβιώσουν στο φυσικό περιβάλλον.
Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει την προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια με τη λειτουργία του εκτροφείου ορεινής πέρδικας, με απόλυτο σεβασμό και προσήλωση στην προβλεπόμενη διαδικασία και φυσικά στις δαπάνες της κυνηγετικής οικογένειας, που στήριξε εξαρχής την προσπάθεια αυτή και βλέπουν τους κόπους ετών να ανταμείβονται, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους.

Καλεί τέλος τους συναδέλφους κυνηγούς που θα θηρεύσουν κάποια από τις πέρδικες που απελευθερώθηκαν και οι οποίες φέρουν στο πόδι τους ειδικό δαχτυλίδι σήμανσης, να ενημερώσουν σχετικά την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, προκειμένου να καταγραφούν λεπτομέρειες, που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της γνώσης για τον τρόπο με τον οποίο ζει, κινείται και τρέφεται στο φυσικό περιβάλλον, όπου απελευθερώθηκε.