Με ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β´2535/17-8-2016 ΚΑΙ ΦΕΚ Β’ 2356/17-8-2016) οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες καθορίζονται η Ρυθμιστική κυνηγιού για την νέα κυνηγετική περίοδο ,τα τέλη έκδοσης αδειών κυνηγιού και η ετήσια συνδρομή των κυνηγών στους αναγνωρισμένους κυνηγετικούς συλλόγους.

Η παράλογη αυτή καθυστέρηση, μιας και πρόκειται για πανομοιότυπες σχεδόν αποφάσεις που εκδίδονται κάθε χρόνο, είχε ως αποτέλεσμα να δυσχεραίνει σημαντικά το έργο των Κυνηγετικών Συλλόγων και των Δασικών υπηρεσιών καθώς καλούνται σε ελάχιστες ημέρες να εξυπηρετήσουν χιλιάδες κυνηγούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν για την έναρξη του κυνηγιού. Με τη ψυχή στο στόμα λοιπόν και φέτος καταφέραμε να εκδώσουμε όλες τις άδειες παραμονή της έναρξης έτσι ώστε να μην αναγκαστούν οι κυνηγοί να ακυρώσουν ή να αναβάλουν τις προγραμματισμένες εξορμήσεις τους.

Αύξηση των τελών και των τακτικών εισφορών δεν υπήρξε σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, κάτι που μας κάνει να ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει άλλη μείωση στον αριθμό των αδειών που εκδίδονται τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η τελική τιμή των αδειών μέσω του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή κυνηγετική περίοδο έχει δυο ευρώ μείωση καθώς η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου έχει αποφασίσει την μη καταβολή έκτακτης εισφοράς όπως γινόταν τα δυο προηγούμενα χρόνια. Παρ’ όλες τις αυξημένες υποχρεώσεις της σε φιλοθηραματικό έργο με τη λειτουργία του εκτροφείου ορεινής πέρδικας που λειτουργεί στα Πράμαντα Ιωαννίνων και του περιβαλλοντικού κέντρου η Ε’ ΚΟΗ είναι η μοναδική Ομοσπονδία η οποία δεν επιβαρύνει τα μέλη της με κάποια έκτακτη εισφορά.

Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το τρέχον κυνηγετικό έτος καθορίζεται από 20 Αυγούστου 2016 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2017. Κατ’ εξαίρεση της παραπάνω ρύθμισης επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι την 10η Μαρτίου 2017.

Οι αλλαγές που έγιναν σε σχέση με την προηγούμενη ρυθμιστική είναι η εξής:

•    Το κυνήγι της αλεπούς ξεκινάει από τις 20/8 χωρίς σκύλο στις ζώνες διάβασης
•    Το κυνήγι της  Ασπρομετωπόχηνας σταματάει στις 31 Ιανουαρίου
•    Το όριο κάρπωσης του αγριόχοιρου γίνεται 6 ανά ομάδα σε όλη την Ελλάδα και 10 στην Εύβοια και την Πελοπόννησο
•    Απαγορεύεται το κυνήγι της πετροπέρδικας στον Χελμό

Όλα όσα αναφέρονται στις ρυθμίσεις κυνηγίου για όλη την Ελλάδα διευκρινίζονται στη σελίδα 6, καθώς και ο αναλυτικός πίνακας με τα θηρεύσιμα είδη και τον επιτρεπόμενο αριθμό.

Ευχόμαστε σε όλους
ΚΑΛΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΕΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ