Την Κυριακή  12 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis στην Αθήνα σε μια αίθουσα κατάμεστη από εκπροσώπους των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων της χώρας  η ετήσια Γενική Συνέλευση σύμφωνα με το καταστατικό της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΣΕ).

Κατά τις εργασίες της συνέλευσης, κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν ο Εθνικός Διάλογος για το Κυνήγι που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Αν.Υυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γ. Τσιρώνη.

Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, υπάρχει ισχυρότατη απειλή να αλλάξει ριζικά το νομικό πλαίσιο γύρω από την άσκηση της θήρας. Από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος δόθηκαν 9 ενημερωτικοί τόμοι οι οποίοι συνοδεύονται από πλήρη τεκμηρίωση και θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάγκη, όσο χρόνο και να απαιτείται, να διαβαστούν από όλους τους κυνηγούς. (Οι τόμοι έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας www.ksartas.gr)

Σε αντίθεση με την Κ.Σ.Ε. και τους αρμόδιους επιστήμονες από ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, ουδείς από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες σε αυτόν τον προσχηματικό διάλογο για το κυνήγι, δεν έχει ουσιαστική τεκμηρίωση στις προτάσεις του, ενώ στο σύνολό τους οι συμμετέχοντες προτείνουν μόνο περιορισμούς και αντιμετωπίζουν τη θήρα ιδεοληπτικά, καταργώντας κάθε έννοια επιστημονικής τεκμηρίωσης, ηθικής, λογικής αλλά ακόμη και του συντάγματος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ο Υπουργείο Περιβάλλοντος «αμέλησε» να προσκαλέσει στο σχετικό διάλογο την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι - Περιφέρειες, Περιφερειακές Ενότητες), και αν εξαιρέσει κανείς τη Δασική Υπηρεσία και κάποια ερευνητικά ιδρύματα, στο διάλογο αυτό συμμετείχαν σχεδόν αποκλειστικά φορείς με συστηματικά αλλά μη επιστημονικά τεκμηριωμένη εκπεφρασμένη αντίθεση στην άσκηση της θήρας.

Απαιτείται εγρήγορση, ενότητα, ενημέρωση και επαγρύπνηση αν θέλουμε να διατηρήσουμε το κυνήγι όπως το ξέραμε.