«Τίμα το γήρας ου γαρ έρχεται μόνον» είχε πει ο αρχαίος μας συγγραφέας Μένανδρος και αυτό ισχύει τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τους σκύλους. Επειδή όμως το αγαπημένο σας τετράποδο δεν είναι σε θέση να το αντιληφθεί, κάθε υπεύθυνος ιδιοκτήτης θα πρέπει να δίνει προσοχή στα σημάδια γήρανσης που πολλές φορές λόγω καθημερινότητας, περνούν απαρατήρητα.

Όσο πιο νωρίς δείτε τυχόν θέματα υγείας, τόσο ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή μπορεί να είναι και η θεραπεία τους. Και φυσικά ο σκύλος σας θα γλιτώσει από κάθε ταλαιπωρία, πόνο και αδιαθεσία. Φροντίστε λοιπόν να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά, όσο ο σκύλος σας μεγαλώνει και αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, μην αμελήσετε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.

 

1. Τρέχει αργά
Μήπως κάποτε ο σκύλος σας έβγαινε πρώτος σε κάθε αγώνα που κάνατε μαζί; Αν τώρα πρέπει να τον ενθαρρύνετε για να τρέξει και δεν το κάνει όπως παλαιότερα, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι πρόωρης αρθρίτιδας ή προβλημάτων με τον θυρεοειδή του.

2. Παίρνει βάρος
Όσο ο σκύλος σας μεγαλώνει, πιθανώς να παρατηρήσετε ότι αρχίζει να παχαίνει. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο μεταβολισμός του γίνεται πιο αργός, γι' αυτό καλό είναι είτε να τον ταΐζετε λιγότερο είτε να του κάνετε μια ειδική διατροφή με λιγότερες θερμίδες. Σε κάθε περίπτωση ο κτηνίατρός σας είναι εκείνος που θα σας πει τι πρέπει να κάνετε.

3. Δεν ανταποκρίνεται
Τον φωνάζετε να έρθει κοντά σας και δεν έρχεται; Αν νομίζετε ότι όπως οι μεγάλοι άνθρωποι όσο μεγαλώνουν γίνονται πεισματάρηδες, ξανασκεφτείτε το. Σε μερικές φυλές σκύλων η ακοή εξασθενεί με την ηλικία.                    4. Δυσκολεύεται να σηκωθεί
Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας δυσκολεύεται να σηκωθεί όταν είναι ξαπλωμένος ή καθιστός για αρκετή ώρα, ιδιαίτερα σε κάποια σκληρή επιφάνεια, όπως π.χ. το πάτωμα. Μπορεί επίσης να έχει δυσκολία να σταθεί στα πόδια του. Πιθανώς να πονάει στις αρθρώσεις του, γι' αυτό και θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο.

5. Θολά μάτια
Αν δεν κοιτάζετε συχνά τον σκύλο σας στα μάτια, ίσως να μην το καταλάβετε εγκαίρως. Επειδή όμως οι περισσότεροι σκύλοι εμφανίζουν κάποια θολότητα στα μάτια τους καθώς γερνούν, πιθανώς να είναι ένα σημάδι καταρράκτη, που θα χρειαστεί άμεση θεραπεία. Η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη.

6. Όγκοι
Είναι ο χειρότερος φόβος ενός ιδιοκτήτη σκύλου, γι' αυτό θα πρέπει να ψηλαφίζετε το σκυλάκι σας αρκετά συχνά για τυχόν εξογκώματα. Στις κοντότριχες φυλές πιθανώς να μπορείτε να τα δείτε, ωστόσο είναι καλύτερο να τα εντοπίσετε νωρίς, για να προβείτε σε κατάλληλη θεραπεία σε περίπτωση που είναι καρκινικά. Στις φυλές με μακρύ τρίχωμα το τακτικό ψηλάφισμα είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι λόγω τριχώματος δεν φαίνονται με το μάτι.

7. Κακή κατάσταση τριχώματος
Στεγνό τρίχωμα, φαγούρα, μεγάλη απώλεια μαλλιών, όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι κάτι συμβαίνει όσο ο σκύλος σας μεγαλώνει. Εάν παρατηρήσετε ότι το τρίχωμά του δεν είναι τόσο ωραίο όπως ήταν κάποτε, ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο.

8. Κακή αναπνοή
Αυτό είναι το πρώτο σημάδι γήρανσης που θα αντιμετωπίζετε. Από την ηλικία των τριών ετών, οι σκύλοι μπορεί να έχουν κακή αναπνοή και αυτό είναι συνήθως ένα σημάδι οδοντικής νόσου. Όσο δεν ασχολείστε με τον καθαρισμό των δοντιών του, τόσο χειρότερο θα είναι για το ίδιο το ζωάκι αλλά και για το πορτοφόλι σας.