Έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου οι θηροφύλακες  της Ε΄ΚΟΗ εφοδιάστηκαν με 4 ειδικά σκάνερ, ένα για κάθε περιφερειακή ενότητα της Ηπείρου, για να υλοποιούν αρχικά προληπτικούς ελέγχους  για τα τσιπ των κυνηγετικών σκύλων.

Εφιστούμε την προσοχή στους φίλους κυνηγούς που έχουν στην κατοχή τους κυνηγετικούς  σκύλους ότι βάση του ν. 4039/2012 είναι απαραίτητη η τοποθέτηση μικροτσίπ (ηλεκτρονική ταυτότητα) όπως και και η κατοχή ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας. Αντίστοιχους ελέγχους θα πραγματοποιούν και οι Δ/νσεις Δασών ή Δασαρχεία της χώρας και τονίζεται ότι τα πρόστιμα είναι τσουχτερά.

 

Στην ουσία η τοποθέτηση του τσιπ είναι μια πράξη φροντίδας, υπευθυνότητας και προστασίας του ζώου σας.

Κάθε μικροτσίπ έχει τον δικό του μοναδικό 15ψήφιο αριθμό και δεν μπορεί να παραποιηθεί.

Μετά την τοποθέτηση ο κτηνίατρός σας θα σας δώσει ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης το οποίο περιέχει την περιγραφή του κατοικίδιού σας, τα προσωπικά στοιχεία σας και τον αριθμό του τσιπ.

Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στην πανεθνική βάση ηλεκτρονικών αρχείων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα οποία πλέον στέλνει ο κτηνίατρος με τον κωδικό του απευθείας. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να απευθύνονται στον κτηνίατρό τους και να τον ενημερώνουν για κάθε αλλαγή των παραπάνω στοιχείων.

Τέλος σας επισημαίνουμε τους λόγους σήμανσης και καταγραφής των ζώων:
α) Για να τα επιστρέψουμε στον ιδιοκτήτη τους, αν χαθούν.
β) Για να εξαλείψουμε τις κλοπές.
γ) Για να μειώσουμε τα εγκαταλελειμμένα και παρατημένα ζώα.
δ) Για να περιορίσουμε το πρόβλημα των αδέσποτων.
ε) Για να παρακολουθήσουμε την μέχρι τώρα ανεξέλεγκτη διακίνηση ζώων.