Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας την 21η Μαρτίου η Διεύθυνση Δασών Άρτας εξέδωσε μήνυμα για τις αξίες και την σημασία του δάσους στη ζωή μας . Συγκεκριμένα στο μήνυμα, που υπογράφεται από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Άρτας κ. Εμμανουήλ Γοργόλη, – Δασολόγο, αναφέρονται τα εξής:

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Κοινότητα ως Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας και συμπίπτει με την έναρξη του Εαρινού Ηλιοστασίου, δηλαδή την πρώτη μέρα της Άνοιξης, τιμά κάθε χρόνο την προσφορά των δασών, εξαίρει την σπουδαιότητα τους και περισσότερο από κάθε άλλη φορά τονίζει την άμεση ανάγκη προστασίας και επαύξησης τους ως απαραίτητη προϋπόθεση για την δική μας επιβίωση.
Με την καθιέρωσή της δίνεται η ευκαιρία, στους ανθρώπους που εργάζονται στο δάσος, στους ανθρώπους που ζουν από το δάσος, αλλά και στους ανθρώπους που αγαπούν το δάσος, να προπαγανδίσουν την αξία του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα, γιατί το δάσος είναι κοινωνικό αγαθό, είναι ένας φυσικός ανανεώσιμος πόρος πολλαπλών χρήσεων, που πέρα από τα υλικά προϊόντα (βιομάζα, ξύλο και άλλα δασικά προϊόντα) παρέχει και μια πληθώρα άλλων υπηρεσιών που τις περισσότερες φορές δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθούν σε χρήμα και δικαιολογημένα θεωρείται ότι οι υπηρεσίες αυτές (προστασία εδαφών, δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα, ρύθμιση του κύκλου του νερού, διατήρηση γενετικού υλικού, διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας, χρήση για αναψυχή) είναι μεγαλύτερης σημασίας για τον άνθρωπο.
Για να καταλάβουμε την σπουδαιότητα του δάσους θα πρέπει να αναφερθούμε πιο αναλυτικά στις πολλαπλές ωφέλειές του. Έτσι το δάσος δεν αποτελεί μόνο πηγή εισοδήματος για κάποιους δασόβιους και παραδασόβιους πληθυσμούς, αλλά συγχρόνως είναι πηγή ζωής για ολόκληρη την ανθρωπότητα, μιας και αποτελεί τον αποφασιστικότερο παράγοντα στη διατήρηση και βελτίωση της οικολογικής ισορροπίας του ευρύτερου περιβάλλοντος, είναι το πιο σταθερό από τα χερσαία οικοσυστήματα με τις εξής πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις:
- Έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου, καθώς αποτέλεσε την πρωταρχική πηγή πρώτων υλών για αρκετές χιλιετηρίδες, προϊόντα όπως το ξύλο για κατασκευές ή για καύσιμη ύλη, οι καρποί, τα θηράματα και η βοσκήσιμη ύλη βοήθησαν στην ταχύτατη ανάπτυξη και εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
- Συνεχίζει να καλύπτει βασικές ανάγκες της οικονομίας μας σε ξύλο και στα βιομηχανικά του παράγωγα.
- Ελέγχει τις βροχοπτώσεις και την εξάτμιση των υδάτων, αποτρέπει τη διάβρωση του εδάφους και τις πλημμύρες και τροφοδοτεί τα υπόγεια νερά και τις πηγές.                                                                               
- Αποτελεί το καταφύγιο της άγριας πανίδας, παρέχοντας προστασία και τροφή σε πολλά είδη ζώων και συχνά σπάνιων, αλλά διατηρεί επίσης μια πλούσια και σημαντική ποικιλία χλωρίδας.
- Δρα σαν φυσικό φίλτρο καθαρισμού της ατμόσφαιρας και του νερού, μετατρέπει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο, προστατεύει από το θόρυβο, τον άνεμο, τη δυνατή ακτινοβολία του φωτός και μειώνει τις ακραίες θερμοκρασίες.
- Προσφέρει στους επισκέπτες του αναψυχή και ηρεμία, αλλά και την ευκαιρία για πολλές δραστηριότητες (αθλητικές, πολιτιστικές, φυσιολατρικές κ.α.).
- Αποτελεί τον μεγάλο τροφοδότη της ελεύθερης κτηνοτροφίας και σ’ αυτό αναπτύσσεται η δραστηριότητα του κυνηγίου με τις άπειρες συγκινήσεις του.
- Επίσης ο ρόλος των δασών είναι εξίσου σημαντικός και για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου καθώς αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα του κλίματος της γης, για το λόγο αυτό οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μείωση των δασικών οικοσυστημάτων συνεπάγεται εντονότερο βαθμό κλιματικών αλλαγών, δηλαδή την συνεχιζόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, ξηρασίες, πλημμύρες, επανεμφάνιση ασθενειών, καταστροφές καλλιεργειών και οικοσυστημάτων, καθώς και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Όλα λοιπόν αυτά τα αγαθά που μας προσφέρει το δάσος, συνθέτουν ένα δυναμικό και εξελισσόμενο οικονομικό σύστημα, την δασοπονία πολλαπλών σκοπών, αυτή η δασοπονία πολλαπλών σκοπών έγινε πλέον παγκόσμια συνείδηση και η ολοένα αυξανόμενη υποβάθμιση των δασών και κατ’ επέκταση του περιβάλλοντος, συσπείρωσε ανθρώπους σε οργανώσεις και κινήματα για την προστασία του.
Έτσι λοιπόν σήμερα με την ευκαιρία της γιορτής της Παγκόσμιας Ημέρας της Δασοπονίας, ο καθένας από τη θέση του ας δραστηριοποιηθούμε και ας προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στην «προστασία και ανάπτυξη των δασών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος» που τελικά αποσκοπεί «στη βελτίωση των συνθηκών της δικής μας διαβίωσης».

Να σημειώσουμε ότι Δ/νση Δασών Άρτας  πραγματοποίησε δενδροφυτεύσεις στο λόφο Περάνθης και στην περιοχή δασονομείου Βουργαρελίου και  διένειμε  δενδρύλλια στην πλατεία Αγ. Δημητρίου στην Άρτα.