Αγαπητοί φίλοι

Με πολλούς από εσάς γνωριζόμαστε από χρόνια και πολλές φορές έχουμε συζητήσει ιατρικά θέματα γύρω από τον σκύλο σας.

Με αφορμή την φιλοξενία μου στην εφημερίδα σας, στο σημερινό άρθρο θα προσπαθήσω να δώσω αυτή την φορά μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη κυνηγετικού σκύλου που πολλές φορές αγνοούνται από εσάς.

Το Ελληνικό κράτος ενσωμάτωσε στην νομοθεσία του όλο το Ευρωπαϊκό δίκαιο που αναφερόταν στην ευζωία του σκύλου εδώ και αρκετά χρόνια. Έτσι ήδη από το 1992 απαγορεύτηκε το κόψιμο της ουράς και των αυτιών του σκύλου όπως ίσχυε στην Δυτική Ευρώπη και στις χώρες του βορρά. Το 2003 παραμονές των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας ο νόμος έγινε πιο αυστηρός και προστέθηκε η υποχρεωτική ηλεκτρονική ταυτοποίηση των σκύλων. Τα χρόνια πέρασαν και κάποιοι εφάρμοζαν τον νόμο με την παραίνεση των κτηνιάτρων ζώων συντροφιάς, αλλά γενικότερα λόγω έλλειψης αστυνόμευσης και επιβολής προστίμων ο νόμος δεν περπάτησε ικανοποιητικά. Τα τελευταία τρία χρόνια κάποια γεγονότα ανάγκασαν το κράτος να αυστηροποιήσει τον νόμο και τις τοπικές κοινωνίες να ευαισθητοποιηθούν και να αλλάξουν στάση. Αυτά τα γεγονότα ήταν η αύξηση της φιλοζωίας στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, η μεγάλη αύξηση των αδέσποτων ζώων και η επανεμφάνιση της λύσσας μετά από δεκαετίες. Με βάση την εμπειρία μου από τις παραλήψεις των ιδιοκτητών και τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που δέχομαι στο ιατρείο μου θα αναφέρω μερικές από τις διατάξεις του νόμου 4235 του 2014  σχετικά με τα ζώα συντροφιάς που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας και πρέπει να εφαρμόσετε.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση των σκύλων

Πρέπει να γίνει μέχρι την ηλικία των δύο μηνών για τα νέα ζώα και άμεσα για όλα τα ήδη υπάρχοντα σκυλιά.
Γίνεται μόνο στον πιστοποιημένο κτηνίατρο που έχει άδεια ιατρείου μικρών ζώων.
Η ενημέρωση των στοιχείων γίνεται ηλεκτρονικά και σας αποστέλλεται την επόμενη μέρα ηλεκτρονικό μήνυμα στο κινητό σας από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο για επιβεβαίωση της εγγραφής. Απαραίτητη είναι και η γραπτή απόδειξη καταγραφής των στοιχείων μέσα στο βιβλιάριο.

Υποχρεωτικό βιβλιάριο υγείας των ζώων

Όταν λέμε ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας εννοούμε ετήσιο αναμνηστικό εμβολιασμό ιδιαίτερα για την λύσσα με υπογραφή κτηνιάτρου, αντιπαρασιτική πρόληψη έσω, έξω.

Υποχρεωτική κονκάρδα για το εμβόλιο της λύσσας στο περιλαίμιο του σκύλου.
Για την αναπαραγωγή σκύλων με σκοπό την πώληση πρέπει να υπάρχει άδεια εκτροφέα.
Τα κουτάβια της αναπαραγωγής δίνονται στους νέους ιδιοκτήτες μετά τις 8 εβδομάδες.       
Στις ανακοινώσεις για πώληση σκύλων πρέπει να δηλώνεται και ο αριθμός ηλεκτρονικής ταυτότητας.


ΠΡΟΣΤΙΜΑ - ΕΛΕΓΧΟΣ - ΜΥΘΟΙ

Για οποιαδήποτε παράλειψη των παραπάνω υποχρεώσεων υπάρχουν αυστηρά πρόστιμα από 300 ευρώ για έλλειψη ηλεκτρονικής ταυτότητας έως 30.000 ευρώ και φυλάκιση για κακοποίηση σκύλου.
Τον έλεγχο της ισχύος των διατάξεων του νόμου μπορεί να τον κάνει η αστυνομία, η θυροφυλακή, η δημοτική αστυνομία, οι συνοριοφύλακες και το λιμενικό σώμα.
Η ηλεκτρονική ταυτότητα δεν ανιχνεύεται με δορυφόρο παρά μόνο από τον κτηνίατρο και από όσους έχουν επωμιστεί το έργο της αστυνόμευσης.
Ο μόνος νόμιμος τρόπος για να αποδείξεις ότι ο σκύλος είναι της ιδιοκτησίας σου είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα.
Ζητήστε την απόδειξη καταγραφής και περιμένετε το μήνυμα επιβεβαίωσης.
Αν έχετε αμφιβολία για το κατά πόσο έγινε η εγγραφή ή για το αν ο άνθρωπος που έβαλε την ταυτότητα ή έκανε το εμβόλιο είναι ή όχι κτηνίατρος επικοινωνήστε με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων του σκύλου (πώληση, εξαφάνιση, θάνατος) πρέπει να δηλωθεί άμεσα στον κτηνίατρο σας.

Η πώληση εμβολίου και ιδιαίτερα της λύσσας που είναι ζωοανθρωπονόσος δεν επιτρέπεται από τα κτηνιατρικά φαρμακεία. Το εμβόλιο πρέπει να γίνει από τον κτηνίατρο ο οποίος θα ενημερώσει και το βιβλιάριο υγείας. Να είσαι σίγουρος φίλε κυνηγέ ότι σε περίπτωση που θα χρειαστεί ο σκύλος σου να έχει εμβολιαστεί κατά  της λύσσας, είτε γιατί δαγκώθηκε από αλεπού ή γιατί δάγκωσε εσένα ή γιατί ελέγχθηκε από τον θυροφύλακα, η μόνη περίπτωση που θα κοιμάσαι ήσυχος είναι όταν η ιατρική πράξη του εμβολιασμού έγινε από κτηνίατρο.   

Αγαπητοί φίλοι είναι ανάγκη να αλλάξουμε νοοτροπία και να εμπιστευόμαστε τον κατάλληλο επαγγελματία, στην προκειμένη περίπτωση τον κτηνίατρο μικρών ζώων και όχι άσχετους που λένε ότι είναι κτηνίατροι ή που κάνουν τον κτηνίατρο. Μέσα από την επίσκεψη του σκύλου σας στο κτηνιατρείο θα σας δοθεί η ευκαιρία να λύσετε ιατρικές απορίες, να μιλήσετε για θέματα διατροφής να εναρμονιστείτε με τον νόμο (εμβόλιο, ταυτότητα) και να ενημερωθείτε από τον ειδικό.

Ελπίζω οι πληροφορίες που σας έδωσα να είναι προς όφελος δικό σας και του τετράποδου φίλου σας.



Γεώργιος Τρομπούκης

Κτηνίατρος ζώων συντροφιάς