Με μπλοκάκια προστίμων και σκάνερ οι δασοφύλακες για ελέγχους σε κυνηγόσκυλα

Με την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου εξονυχιστικό έλεγχο διενεργούν οι δασοφύλακες και οι θηροφύλακες για τον εντοπισμό της λύσσας και το πιστοποιητικό ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (τσιπάκι).

Αναλυτικότερα, λοιπόν, ο σκύλος πρέπει να έχει σε ισχύ εμβολιασμό λύσσας (μέσα στον τελευταίο χρόνο) που αποδεικνύεται με βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο το οποίο μπορεί να εκδίδει μόνο νόμιμος κτηνίατρος που εκτός των άλλων διαθέτει ΝΟΜΙΜΟ(ΙΔΙΩΤΙΚΟ) ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ. Η χορήγηση μεταλλικής κονκάρδας ένδειξης αντιλυσσικού εμβολιασμού είναι υποχρέωση του κτηνιάτρου σύμφωνα με το άρθρο του ν.4039/2012, όπως τροποποιήθηκε με το νόμο ν.4235/2014.Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή την οποιαδήποτε μετακίνησή του μαζί με το σκύλο του για το σκοπό αυτόν έχει την υποχρέωση να φέρει μαζί του ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του σκύλου του.

«Σε περίπτωση που συλληφθεί κυνηγός που ο σκύλος δεν έχει ηλεκτρονική ταυτοποίηση ή χωρίς να έχει κάνει εμβόλια ή άλλη παράβαση που προβλέπει ο νόμος, θα επιβάλλεται επί τόπου πρόστιμο. Ο δασοφύλακας θα φέρει επάνω του το σκάνερ και έντυπο για την επιβολή όλων όσων προβλέπονται».

Μερικά από τα πολλά πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος είναι τα εξής:

•    Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας του ζώου συντροφιάς, 300 ευρώ.
•    Παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς ή της κτηνιατρικής εξέτασης του ζώου, 500 ευρώ.
•    Μη κατοχή ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας καθώς και μη κατοχή ενημερωμένου διαβατηρίου, 300 ευρώ.
•    Εγκατάλειψη του ζώου, 300 ευρώ.
•    Απουσία εν ισχύ αντιλυσσικού εμβολιασμού και μη τοποθέτηση της μεταλλικής κονκάρδας ή παράλειψη άμεσου καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου, 100 ευρώ.
•    Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο Δήμο του αντιγράφου του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, 300 ευρώ.
•    Πώληση ζώου συντροφιάς σε ηλικία μικρότερη των 8 εβδομάδων, 1000 ευρώ ανά ζώο.
•    Μετακίνηση ή μεταφορά έως 5 ζώων συντροφιάς, 500 ευρώ.
•    Κακοποίηση, βασανισμό, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου, 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό.
•    Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου μετά από τροχαίο ατύχημα, 300 ευρώ.
•    Άρνηση ή παρακώλυση του ελέγχου από τα αρμόδια όργανα, 300 ευρώ.

****Σ’ αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας επιστήσουμε λίγο την προσοχή όσον αφορά τη σωστή διαδικασία  στην τοποθέτηση τσιπ στα σκυλιά. Πολλοί κυνηγετικοί σύλλογοι πραγματοποιούν κατά καιρούς  μαζικούς εμβολιασμούς ενάντια στη λύσσα και τοποθέτηση τσιπ στα σκυλιά των κυνηγών μελών τους ώστε να γίνουν σύννομοι μεριμνώντας για κάτι που θα έπρεπε να κάνουν οι κυνηγοί ιδιοκτήτες των ζώων από μόνοι τους.
Οι τιμές που διαφημίζονται είναι 10-20 ευρώ για το κάθε ένα, ή 25-30 ευρώ και για τα δύο. Και αν για το εμβόλιο της λύσσας η τιμή είναι “κανονική”, για το τσιπάκι είναι πολύ λίγα τα χρήματα γιατί πολύ συχνά γίνεται η <<μισή>> δουλειά. Το κόστος που πληρώνει ο ιδιοκτήτης του ζώου για την τοποθέτηση του τσιπ, καλύπτει μόλις και μετά βίας το κόστος του τσιπ και την αμοιβή του κτηνιάτρου για την πράξη του. Από κει και μετά ο αριθμός του τσιπ δεν καταχωρείται πουθενά. Δεν καταχωρείται δηλαδή στη βάση δεδομένων του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, αφού το κόστος καταχώρισης είναι περίπου 10 ευρώ συν τα έξοδα αποστολής, του πρωτότυπου δελτίου καταχώρισης.
Με τον τρόπο αυτό  ναι μεν ο σκύλος έχει τσιπ και στον ιδιοκτήτη του δε θα επιβληθεί πρόστιμο σε ενδεχόμενο έλεγχο από τα αρμόδια όργανα, αλλά σε περίπτωση που ο σκύλος χαθεί ή κλαπεί( κάτι που γίνεται συχνά), δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του μέσω της βάσης, αφού δεν είναι πουθενά καταχωρημένος ο αριθμός του τσιπ.