apokentromeni dioikisi-1

Άρχισαν οι διεργασίες ενόψει της νέας χρονιάς. Ανταλλαγή απόψεων, προτάσεων, ενδιαφέρον και θετικό κλίμα στην 1η σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της ρυθμιστικής απόφασης του πρώην αναπλ. Υπουργού ΠΕΚΑ με την οποία επιτρεπόταν το κυνήγι την κυνηγετική περίοδο 2013-14 σε συγκεκριμένες και οριοθετημένες περιοχές του Αμβρακικού και υπό προϋποθέσεις εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βίκυς Ευταξά.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών οι οποίοι επικέντρωσαν τη συζήτησή τους στα σημεία της ρύθμισης που αφορούν στην ανάληψη περαιτέρω ενεργειών και πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της αειφόρου θήρας καθώς και των μεικτών κλιμακίων θηροφυλακής.
Συγχρόνως οι παριστάμενοι αντάλλαξαν απόψεις και γενικότερες προτάσεις για τη διαχείριση του Υγροβιότοπου του Αμβρακικού και αποφάσισαν μέσα στον επόμενο μήνα οι τρείς εμπλεκόμενοι φορείς – δασικές υπηρεσίες, Φορέας Διαχείρισης και κυνηγετικοί σύλλογοι – να καταθέσουν τις προτάσεις τους που θα αφορούν στην άσκηση θήρας για τη νέα κυνηγετική περίοδο τις οποίες θα συζητήσουν σε νέα συνάντηση για να συνδιαμορφώσουν το κείμενο που θα σταλεί στη συνέχεια στο ΥΠΕΚΑ.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής ο κ. Αθ. Οικονόμου, από το Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού οι κ.κ. Δ. Μπαρέλος, Φ. Περγαντής, από την Ε' Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου οι κ.κ. Π. Σκαματζούρας, Χ. Μπρέχας, Σπ. Μπαλαμπέκος , Γ. Ζήκος (μέλος του Κ.Σ. Άρτας) από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους Άρτας, Πρέβεζας οι κ.κ. Γ. Καραγιάννης και Φ. Μπάκας, ο Γενικός Δ/ντης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων Δ. Ζήκος, ο Δ/ντης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών Αν. Τσουμάνης και από τις Δ/νσεις Δασών Άρτας , Πρέβεζας οι κ.κ. Εμ. Γοργόλης, Γ. Μπαλάφας.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ

Ήδη από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Άρτας ήδη έχει διαβιβαστεί αρμοδίως η σχετική πρόταση, η οποία έχει ως ακολούθως:(Απόφαση αριθ. 5/5-5-14 συνεδρίαση Δ/κού Συμβουλίου Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας) Σχετικά με την επικείμενη ρύθμιση κυνηγίου στον Αμβρακικό για την κυνηγετική περίοδο 2014-15, έχουμε να τονίσουμε και να επισημάνουμε ορισμένα στοιχεία, τα οποία προέκυψαν και από την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας την περασμένη χρονιά .

Μετά από χρόνια και φυσικά από πολλές και επίμονες προσπάθειες των κυνηγετικών οργανώσεων, βασιζόμενες πάντοτε σε επιστημονικά στοιχεία και τεκμηριωμένες προτάσεις, οι αρμόδιοι του Υ.ΠΕ.ΚΑ αποκατέστησαν την αδικία εις βάρος των κυνηγών και το Σεπτέμβριο του 2013 δόθηκαν οι γνωστές επτά ζώνες για την κυνηγετική δραστηριότητα στους Νομούς Άρτας και Πρέβεζας.

Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις ανέλαβαν σε 24/ωρη βάση την φύλαξη του υγροβιότοπου με την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή των δύο Νομών, αλλά και την πρόσληψη τριών εποχικών θηροφυλάκων ειδικά για την περιοχή του Αμβρακικού. Κατασκευάστηκαν και δύο βάρκες με εξωλέμβιες (γαΐτες) για την καλύτερη προστασία του υγροβιότοπου, ο οποίος παρουσιάζει δυσκολίες και ιδιαιτερότητες.

Η συνεργασία των θηροφυλάκων με τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού ήταν άψογη και σε καθημερινή βάση, αλλά και οι ίδιοι οι κυνηγοί περιφρούρησαν με το δικό τους τρόπο τον Αμβρακικό και λειτούργησαν ως ασπίδα προστασίας του.

Είμαστε πλέον ικανοποιημένοι, δικαιωμένοι και επιβεβαιωμένοι για όλα όσα υποστηρίζαμε, ότι δηλαδή η λαθροθηρία θα περιοριστεί και θα ελαχιστοποιηθεί, όπως και πραγματικά έγινε, αφού η παρουσία των κυνηγών θα λειτουργήσει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση και θα πάψει ο Αμβρακικός να αποτελεί το «άβατο» των λαθροθήρων.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας στα πλαίσια της άριστης συνεργασίας και με τη Δ/νση Δασών Άρτας, τόσο στο συγκεκριμένο θέμα του Αμβρακικού, αλλά και σε κάθε τι, που αφορά την προστασία του θηράματος και του περιβάλλοντος, ευελπιστούμε δε σε μια καλή συνέχεια και την ερχόμενη κυνηγετική περίοδο και προτείνουμε, τα εξής σε ότι αφορά το κυνήγι στον Αμβρακικό:

Να παραμείνουν ως έχουν οι υπάρχουσες επιτρεπόμενες ζώνες, και σύμφωνα με το συνημμένο χάρτη να δοθεί ακόμη μία από τις δύο παρακάτω προτεινόμενες περιοχές,

Α) η πρώτη Νότια του Μύτικα και μέχρι τη θέση Αετός, ακολουθώντας το ανάχωμα Μύτικα (ανατολικά) για το λόγο ότι παρουσιάζει ιδιαίτερο κυνηγετικό ενδιαφέρον και

Β) η δεύτερη από Κόφτρα έως Κοχλιά, αφού πρόκειται για περιοχή η οποία και κυνηγετική διέξοδο θα δώσει, χωρίς να ενοχλήσει κάποια είδη πουλιών.

Τέλος δε θα πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα και το «ζωντάνεμα» των περιοχών του κάμπου φέτος από την παρουσία των κυνηγών, οι οποίοι όχι μόνο δεν ενόχλησαν κανέναν από την τοπική κοινωνία, το αντίθετο μάλιστα η παρουσία τους ήταν πολύ ευχάριστη.